Kuidas tarbime kohvi ja oomega rasvhappeid tulevikus?
17. Nov 2021
Esmakordselt toimunud Garage48 toiduteemaline häkaton tõi fookusesse söögilaua jätkusuutlikkuse. Garage48, Eesti Teadusagentuuri, Eesti Maaülikooli ja teiste partnerite koostööna sündinud üritusel pakkusid osalejad välja uudseid võimalusi globaalsete probleemide lahendamiseks.
Kohvikreem paneb koduse joogielamuse särama
Kas teadsid, et täiskasvanud eestlane tarbib keskmiselt kaks tassi kohvi päevas? Selle alla käib ka kodust kaasavõetav kohv, mis aga hommikul tekkiva ajapuuduse tõttu ei pruugi anda võrdväärset elamust mõne kohviku barista poolt valmistatud joogiga. Siin tuleb appi õpilasfirma COFF ja nende maitsestatud taimne kohvikreem, mille abil saab igaüks tunda end professionaalina. Selleks ei pea soetama mitmeid erinevaid tooteid, piisab vaid ühest kohvikreemist, mis kõigele lisaks on vegan.
Kuidas sündis aga noorte idee muuta igapäevane kohvielamus mugavamaks ja veelgi meeliülendavaks? COFFi üks asutajatest on käinud vahetusaastal Ameerika Ühendriikides, kus sarnased tooted on laialt levinud. Eestisse naastes hakkas ta kreemist kiiresti puudust tundma ja selle asemel, et oodata toote jõudmist kohalikule turule, löödi koos kohviarmastajatest koolikaaslastega asjale käed külge. Tänaseks on COFFil käsil juba kohvikeemi tootmine ja koos valdkonna spetsialistidega on alustatud toote turule toomisega.
Kanepiõlist kummikommid
Body Buddies meeskond muudab keskkonnasõbralikumaks aga oomega rasvhapete tootmise. Nende lahendus seisneb kanepiõlist kummikommides ja šokolaadis - kanepiõli tootmine on süsinikneutraalne ning seejuures muudetakse vajalike rasvhapete tarbimine praegusest oluliselt mugavamaks ja meeldivamaks. Seejuures pööratakse enda tootega tähelepanu ka asjaolule, et inimesed ei tarbi piisavalt oomega rasvhappeid, mis on laste närvi- ning vereringesüsteemi arengus väga olulised komponendid.
Body Buddies meeskond teadis kohe, et soovivad enda lahenduses rakendada kanepiõli häid omadusi. Uurides lähemalt oomega rasvhapete tootmise kohta, saadi aru, et tegemist on äärmiselt keskkonnakahjuliku protsessiga. Lisaks on paljude jaoks kalamaksaõli tarbimine ebameeldiv selle maitse tõttu - seetõttu leidis meeskond lihtsama ja parema viisi oomega rasvhapete tarbimiseks. Tänaseks on noored välja töötanud kanepiõlist pulgakommid ja šokolaadimaiustused. Meeskonnal on plaanis teha koostööd mahlatootjaga, et kasutada mahla tootmisel üle jäävat tooret Body Buddies kummikommide valmistamisel. Garage48 häkatonil võidetud TalTechi eripreemia annab neile võimaluse töötada teaduslaboris välja ka maiustuste täpne retsept.
Iduettevõtluse ökosüsteemi arendamise vajadus
Õpilasfirma COFF jaoks on Garage48 häkaton andnud neile suurepärased mentorid, kes aitavad välja töötada tootmise jaoks sobivat kohvikreemi. Meeskond on jõudnud juba erinevate retseptide proovimiseni ning ollakse kindlad, et juba peagi on võimalik nende tooteid ka soovijatel osta. Noorte jaoks andis üritus neile uue hingamise, kuna kogu tegevus - suhtlemine spetsialistidega, mentori leidmine, liftikõne esitamine ja kodulehe tegemine - toimus vaid 48 tunni jooksul. Taoline teemasse süvitsi minemine andis tiimile väga palju olulisi kogemusi ja motivatsiooni edaspidiseks. Sama toob välja ka Body Buddies meeskond, kelle jaoks oli kõige suurem väärtus võimalus enda ideest rääkida toidutehnoloogia valdkonna tippspetsialistidega. Mentoritelt saadi suurepärast nõu ja täpsema suunise, kuhu enda projekti edasi arendada.
Ürituse ühe korraldaja, Eesti Teadusagentuuri kommunikatsioonispetsialisti Liisi Rohtungi sõnul on Teadusagentuur ressursside väärindamise ResTA programmiga olnud kaaskorraldajad nii Garage48 toiduhäkatonil kui ka tulevasel puiduhäkatonil: "Otsustasime toetada just selleteemalisi häkatone, kuna toetame innovatsiooni toidu- ja puiduvaldkondades - ResTA eesmärgid ühtivad kindlasti Garage48 omadega.” Rohtung selgitas, et üheskoos soovitakse arendada iduettevõtluse ökosüsteemi, mis aitaks leida globaalsetele probleemidele innovaatilisi lahendusi erinevates valdkondades. ResTA programmiga toetatakse puidu, toidu ja maapõueressursside väärindamisega seotud teadustööd ning koostööd ettevõtete ja teadusasutuste vahel. “Koostööst võidavad kõik osapooled,” lisas ta.
Loe rohkem Garage48 toiduhäkatoni võitjate kohta siit. Lisaks on võimalik häkatoni-huvilistel osa võtta järgmistest ja veelgi põnevamatest üritustest, näiteks toimub 26.-28. novembril Garage48 häkaton tuleviku puidu teemal.
Autor: Mare Vahtre