Mitte ainult leivast, kapsast ja silgust. Jõgevamaa maitsete päev
Sündmus
Eesti Rahva Muuseum
Jõgevamaa toidupärand ei koosne enam ammu ainult rukkileivast, kapsast ja silgust, nagu arvas Dr Bertram oma 1868. aastal ilmunud raamatus “Balti visandeid”. Viljakate muldadega Jõgevamaa toit on Kesk-Eesti põllumehele iseloomulikult lihtne. Siin hinnatakse jätkuvalt selgete maitsetega, kuid hästi valmistatud sööki, mille oluliseks osaks on võimalusel ise kasvatatud tooraine. Tohutult palju leidub erinevaid suppe ja pirukaid, Peipsiäärt tuntakse kalanduse ja Peipsi kurgi poolest ning Põltsamaa vein ja juust on pika ajalooga. Siit pärineb legendaarne kartul “Jõgeva Kollane”. Jõgevamaa maitsete päeval saab kuulda nii piirkonna toidukultuuri ajaloost kui ise toidutegemist proovida.
Registreerimine seminarile ja töötubadesse siin lehel allpool.
Registreerimine kestab 12. septembrini või kuni vabade kohtade täitumiseni (seminarist osavõtt vaba, igas töötoas kuni 15 inimest) - vorm allpool.
Päevakava:
10.30 Kogunemine, Jakob Hurda konverentsisaal
11.00 Eesti Rahva Muuseumi ja Jõgevamaa Koostöökoja tervitused
11.10 Eesti Rahva Muuseumi argielu teemalised välitööd Jõgeva linnas ja rajoonis 1980.-1990. aastatel. Anu Järs, Anu Kannike, Eesti Rahva Muuseum
11.40 Marta Põld-Riivese roll kodumajanduse ja toidukultuuri edendajana. Ülle Jukk, Jõgevamaa Koostöökoda
12.10 Ennast tõestanud Eesti köögiviljasordid. Ingrid Bender, Eesti Taimekasvatuse Instituut
12.45 “Jõgeva Kollane” 80 ehk kuidas rehabiliteerida kartulit. Terje Tähtjärv, Eesti Taimekasvatuse Instituut
13.10 Lõunapaus ERMi restoranis omal kulul
Kohv Hurda saali ees
13.45 Jõgevamaa mesindus Põltsamaa Mesinike Seltsi vaates. Rain Tõnson, Põltsamaa Mesinike Selts
14.10 Jõgevamaa toidutootjate ühistegevusest Kääpa OTTi näitel. Annika Oras, Kääpa OTT
14.45 Suundumine töötubadesse
14.50–15.50 töötoad:
- 1. Erinevate kartulisortide kasutamine kulinaarias (sh keetmine degusteerimiseks) - Terje Tähtjärv, Eesti Taimekasvatuse Instituut - Gustav Ränga auditoorium
- 2. Peipsi kaladest kalakotlettide valmistamine - Ülle Rohing, Teearu talu – Ferdinand Linnuse auditoorium
- 3. Kaerakile on taas moes - Aivi Kõiv ja Ruth Pirk, Kadrina mõis - Oskar Kallase auditoorium
- 16.00–17.00 Ühine degusteerimine Jakob Hurda saali ees fuajees
Kontaktid:
Anu Kannike, ERM
anu.kannike@erm.ee
58090352
Ülle Jukk, Jõgevamaa Koostöökoda
ylle.jogevamaa@com
5032339